Ferdinand Hamer 1840-1900

 • China • Missiepionier • Bisschop • Martelaar •

Monument Bisschop Hamer Nijmegen 

De feestelijke onthulling van het monument voor Bisschop Hamer vond plaats op 28 september 1902. 


Op de sokkel staat aan de voorkant de tekst:

Het standbeeld is ontworpen door Bart van Hove (1850–1914) en vervaardigd onder leiding van bouwmeester Jan Springer (1850–1915). 

Bart van Hove in zijn atelier, gefotografeerd door Sigmund Löw in 1903.

Rechtsonder op de foto staat het model van het standbeeld voor Bisschop Hamer.

Het beeld laat Mgr. Hamer zien wanneer hij zijn missionarissen opdraagt de door de Boksers bedreigde missiepost Eul-che-se-king’ti te verlaten en zich in veiligheid te brengen.

De bisschop is niet afgebeeld in de Chinese kleding die hij gewoonlijk droeg, maar in de mantel die door katholieke hoogwaardigheidsbekleders gedragen werd. 

Het Bisschop Hamer monument bestaat uit een bronzen standbeeld op een sokkel van Naamse steen. Het beeld is gegoten door de Bronsvennootschap in Brussel en is 2,90 meter hoog. De sokkel meet 3,83 meter. Het standbeeld is een rijksmonument.

Bij de onthulling van het monument is door een koor van meer dan driehonderd mannen en driehonderd vijftig jongens, begeleid door koperen instrumenten, de Bisschop Hamer cantate uitgevoerd onder leiding van de componist, Albert Roothaan (1847–1913). De tekst is geschreven door de journalist / tekstdichter Johannes R. van der Lans (1855–1928). 


Op de voorzijde van het monument is een palmtak aangebracht, het symbool van martelaarschap, en de tekst ‘Ik blijf, gaat mijne kinderen, God zij met u.’ 

Het zijn de woorden waarmee Ferdinand Hamer zijn missionarissen opdracht gaf te vluchten voor de Boksers. 

Het monument staat in de Bisschop Hamerstraat in het centrum van Nijmegen, bij het Keizer Karelplein.