Ferdinand Hamer 1840-1900

 • China • Missiepionier • Bisschop • Martelaar •

 

Nieuw(s)

Opvallende berichten uit de media

 

Internationale Conferentie

Van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 augustus 2021 hield het Ferdinand Verbiest Instituut KU Leuven haar 14de Internationale Conferentie. De geschiedenis van Scheut werd besproken, met speciale aandacht voor de leek Paul Splingaerd, een vondeling uit Brussel. Hij was een ondernemende jongeman die al snel goed Chinees wist te spreken. Paul Splingaerd trouwde een Chinese vrouw en stichtte met haar een groot gezin. Hij maakte carrière in de Chinese ambtenarij. Hij werd mandarijn bij de Chinese douane, met als standplaats Sou-tcheou, in het verre westen van China, aan het einde van de Grote Muur. Paul Splingaerd bleef zijn leven lang goede contacten onderhouden met de Scheutisten.

Walk of the Town Nijmegen

Walk of the town (Nijmegen) Informatiebord Bisschop Hamerstraat

Bisschop Hamermonument. Foto informatiebord Walk of the Town (Nijmegen). Bisschop Hamerstraat.  

Walk of the town (Nijmegen). Plattegrond informatiebord Bisschop Hamerstraat

Walk of the Town (Nijmegen). Informatiebord Bisschop Hamerstraat. 

Door de binnenstad van Nijmegen is een lange groene lijn getrokken: de 'Walk of the Town'. Volg de lijn en wandel door het centrum van de stad. In de Bisschop Hamerstraat staat het informatiebord waarop in drie talen een kort verhaal wordt verteld over Ferdinand Hubertus Hamer.

Missietijdschriften Scheut digitaal

Missiën in China en Congo. Fragment omslag.

Het Documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving (KADOC-KU Leuven) heeft het historisch archief van de Scheutisten - Generalaat in bewaarneming. In dit archief zijn de Missietijdschriften van Scheut te vinden. Deze collectie is gedigitaliseerd. 

Alfons Bermyn (1853-1915) bericht de familie van Bisschop Hamer over zijn marteldood. De brief is opgenomen in het tijdschrift Missiën in China en Congo, dertiende jaargang, nr. 11 (december 1901), blz. 243 t/m 248. 


 Aantekeningen Ferdinand Hamer uitgetypt

Notice sur l’origine, l’érection, et les progrès spirituels et temporels du Vicariat Apostolique du Kansou, Koukounoor, et Tartarie occidentale à continuer pour les archives du Vicariat. Leangtchou 1881. 

Ferdinand Hamer was de eerste bisschop in de regio Kansou, Koukounoor en I-ly, in het verre westen van China. Hij werkte er in de periode 1878-1889 en maakte aantekeningen, in het Frans en in het Latijn, in een notitieboek. Het handschrift telt 214 bladzijden.

Na het vertrek van bisschop Hamer ging pater Kamiel Coppieters, vanaf bladzijde 191, verder met het maken van notities.

Het notitieboek wordt bewaard in het KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving, van de KU Leuven. 

Lezers die een digitale kopie wensen van het originele document dienen hiervoor contact op te nemen met KADOC-KU Leuven.

De transcriptie is een zo getrouw mogelijke weergave van de geschreven tekst (het oorspronkelijke handschrift) in een getypte tekst; schrijfletters zijn omgezet in drukletters. De transcriptie is dan ook geen vertaling. De tekst, in het Frans en in het Latijn, is niet vertaald in het Nederlands. 

De transcriptie is in 2020 gemaakt door Frans van Agthoven, Piet van den Akker en Frans Hamer. Jean Li-Chiang, art officer van het Ferdinand Verbist Instituut in Leuven, heeft geholpen bij het maken van transcripties van enkele plaatsnamen. 


Olympische Winterspelen 2022 in Chongli (Siwantze)

De eerste groep missionarissen van Scheut, waaronder Ferdinand Hamer, bereikte missiepost Siwantze (huidige naam: Chongli) op zes december 1865. Vanuit Siwantze begonnen zij hun werkzaamheden in China.

Bisschoppelijke residentie te Si wan tze (1912).

Siwantze (‘Bocht van het Westen’) ligt in de vallei van de Klaar Water Rivier. Er ligt vijf maanden per jaar sneeuw: van november tot april.

Missiën van Scheut : China. Dorpje in de bergen van Siwantze.

De Olympische Winterspelen 2022 worden in verschillende zones in China georganiseerd. Zhangjiakou (oude naam: Kalgan) is een van deze zones: hierin ligt het district Chongli waar de meeste skiwedstrijden plaatsvinden, in de periode 4-20 februari 2022.

Xiwanzi (Siwantze) is de hoofdplaats van het district Chongli. 

Het boerendorp Xiwanzi telde in 1865 nog geen tweeduizend inwoners, bijna allemaal katholiek. Xiwanzi is uitgegroeid tot een stad van 60.000 mensen. De katholieke gemeenschap vormt er nu een kleine minderheid. 

Chongli heeft zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk wintersportgebied dat elk jaar veel toeristen trekt. 

Missions de Scheut : Chine. Cathédrale de Siwantze. 

De kathedraal werd in 1946 verwoest. 

Xiwanzi 2012. De katholieke gemeenschap bouwt een nieuwe kathedraal. 

De bouw is voltooid. De nieuwe kathedraal is in gebruik genomen.

Eeuwfeest Bisschop Hamerhuis in 2023

Het Bisschop Hamerhuis (1923) in Nijmegen is gebouwd als missiehuis van de Scheutisten. 

Anno Domini 1923. Sluitsteen boven de hoofdingang. Splendor Crucis Draconis Mors (de glans van het kruis is de dood van de draak).