Ferdinand Hamer werd missionaris in het noordoosten van China. Na zijn benoeming tot bisschop vestigde hij zich in het verre westen van het Hemelse Rijk. Tenslotte werd hij bisschop in de Ordos. Ferdinand Hamer stierf de marteldood in T'ouo-tch'eng.
Verre Streken. Siwantze, K'ou-li-t'ou, Leang-tcheou, Soung-chou-tchouang, Santaoho, Eul-ch-se-king'ti, T'ouo-tch'eng (†).
De Missie van Scheut ging in 1865 van start in Siwantze, ten noordwesten van Beijing (Peking), de hoofdstad van China. K’ou-li-t’ou was de eerste missiepost van Ferdinand Hamer.
Théophile Verbist, stichter van de Missie van Scheut, overleed in Lao-hou-keou (1868).
Na zijn benoeming tot bisschop, vertrok Ferdinand Hamer in 1879 naar Leang-tcheou, zijn eerste standplaats in de provincie Kansou. Soung-chou-tchouang werd in 1887 zijn tweede verblijfplaats in Kansou.
Na zijn benoeming tot bisschop in de Ordos (Z.W. Mongolië) verhuisde Ferdinand Hamer in 1890 naar Santaoho, zijn bisschopszetel in zijn nieuwe missiegebied.
In 1900 betrok hij zijn laatste post, Eul-che-se-king’ti. Later dat jaar werd Ferdinand Hamer in T’ouo-tch’eng om het leven gebracht.
Missiën van Scheut: China. Een zware tocht door een sneeuwveld.
Plattegrond van Oost- en Midden-Mongolië
Ferdinand Hamer ging eind augustus 1865 mee met de eerste groep missionarissen van Scheut naar China. De groep bereikte in december hun eindbestemming, Siwantze (Siwantse).
Kaart van de districten Ghe-Shwi en Pié-Li-Keou.
Eind januari 1866 verliet Ferdinand Hamer de missiepost Siwantze. Hij ging op weg naar zijn eerste werkgebied, het district Ghe-Shwi. Zijn standplaats werd het dorpje K’ou-li-t’ou (Koelit’oe / K’eou-li-teou) waar hij in het voorjaar aankwam.
Kaart van Kansou
Missiën van Scheut: China. Een land zonder bruggen.
Paus Leo XIII benoemde Ferdinand Hamer tot de eerste apostolisch vicaris (missiebisschop) van Kansou, Koukounor (Kuku-Noor) en I-ly. Lantcheou is de hoofdstad van de provincie Kansou (Gansu). Ferdinand Hamer koos als standplaats het dorpje Liangtcheou.
Bisschop Hamer verhuisde in 1887 naar Soung-chou-tchouang (Sikiang), op twee uur afstand van Liang-tcheou.
ASIE CENTRALE. Voyage de Liang-Tschou (Kan-sou) à Chin-Ing-dze (Kouldja).
Itinéraire de Monsieur de Deken pour servir à l’intelligence de son voyage dans l’Asie centrale.
Bisschop Hamer stuurde vanuit Liangtcheou een team van drie missionarissen naar Ili (Ily / Kouldja / Chinees Turkestan / Tartarije), op zoek naar christenen in de verre uithoek van zijn missiegebied, tegen de grens met Rusland. Constant De Deken (1852-1896) was een van deze drie ondernemende paters.
Kan-sou. – Chariot de voyage; d’après un dessin de Monsieur de Deken.
Kaart van Ortosland in Mongolië.
Ferdinand Hamer werd door paus Leo XIII benoemd tot bisschop in de Ordos (Z.W. Mongolië).
Kaart van West-Otok, Noord-Kansoe, Alasjan, San-tao-ho en Talat.
Bisschop Hamer vestigde zich in Santaoho (San Sjeng Koeng, in de bocht aan de Gele Stroom), zijn missiepost als bisschop in de Ordos.
Het distrikt van Eul-sje-se-k’ing-ti.
Ferdinand Hamer verliet in maart 1900 Santaoho en verhuisde naar missiepost Eul-che-se-king’ti (Eulsjesek’ingti). Op 19 juli werd de missiepost door Boksers, gesteund door het Chinese leger, vernield en platgebrand. Ferdinand Hamer werd gevangen genomen, gemarteld en weggevoerd. Later werd hij naar T’ouo-tch’eng (T’wo tsj’eng) overgebracht waar hij de marteldood stierf.